Látnivalók Szálláshelyek Szolgáltatók Abaúj

Péchy-Zichy kastély és Őspark

A kastélyt Péchy Gábor építtette, miután a várat és a hozzá tartozó uradalmat megvásárolta a lõcsei jezsuitáktól 1753-ban. A következõ tulajdonos a Zichy család, aki házasság révén szerzi meg a birtokot a századfordulón.

U alakú, több mint 2500 nm alapterületû kastélya a megyében a harmadik legnagyobb kastélyépület. A kastély egyemeletes, alápincézett fõépületéhez átellenesen szintén U alaprajzú, földszintes melléképületek kapcsolódnak, egy nagyméretû zárt díszudvart közrezárva. A melléképületek két sarkán egy-egy zsindelyfedésû, négyzetes alaprajzú, manzárdtetõs saroktorony áll. Az egyes udvarok között kocsiáthajtók biztosítják az összeköttetést.

A kastélykert, melyet a kastély építésével egyidõben, az egykori öreg erdõbõl alakított ki a Péchy család, az angol és francia kertépítészet stílusjegyeit hordozza. Különleges mikroklímáját kezdettõl fogva a rajta átvezetõ Tekeres patak és az általa táplált tó határozza meg. Az idõs, nagyméretû fák és a park dús cserjéi igen gazdag madárvilágot tartanak el, a tóban pedig több halfaj mellett folyami rák, pettyes gõte és tõkés réce is él.

A kastély előzetes egyeztetést követően látogatható.

Kapcsolat:

Cím: Boldogkõváralja, Kossuth Lajos u. 2.
Tel.:
+36 46 387 722