Látnivalók Szálláshelyek Szolgáltatók Abaúj

Kéked

Kéked Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, a magyar-szlovák határ mellett, a Zempléni-hegység északi lábánál, szép természeti környezetben elhelyezkedő kisközség. Vasútállomása nincs. A legközelebb fekvő város Gönc, melynek távolsága közúton 14 km.

www: www.keked.hu/

Árpád-kori település, egy 1297-es oklevél említi először, Keked néven. Ez a falu volt a magja a később kialakuló Alsó- és Felsőkéked településeknek. A tized-jegyzékben 1341-ben Kekyd néven szerepel, és jelentős helynek számít. A XV. században már több nemesnek volt itt birtoka. 1613-ban urai, a Zomboryak, bástyával erősítették meg kúriájukat a török ellen, de nem tudták elkerülni a meghódolást. A nagy adóterhek miatt elmenekült a lakosság, és ez a két település csaknem teljes elnéptelenedéséhez vezetett. 1715-ben csupán néhány jobbágy lakta a falut. A XVIII. Században szlovákokkal és magyarokkal népesült be. A szép fekvésű vidéken található Alsókéked kénes vizű gyógyfürdője, mely már Mátyás korában ismert volt. Szurok-hegy oldalában fakadó Mátyás-forrás onnan kapta nevét, hogy vizében állítólag Mátyás király is megfürdött a 22 fokos vízben.

A település központjában feltételezhetően XV. századi gótikus eredetű, majd Mátyás alatt reneszánsz stílusban átalakított kastélya áll. Mai formáját a XVII-XIX. században nyerte el a hengeres saroktornyos, zárt udvaros udvarház. Tulajdonosa a Kékedy, majd a Zombory és végül - három évszázadon át - a Melczer család volt. Utolsó birtokosai, a Melczerek a kénes vizű gyógyfürdő kastélyszállójaként üzemeltették. A XVI. században megépült kastélyrészt 1613-ban felújították, majd a XVII. század negyvenes éveiben átalakították. Ekkor bővítették új szárnyakkal a kastélyt, zárt udvarossá alakították, és két sokszögű olaszbástyával is megerősítették. Az épületet ekkor mély árok, sövény és palánk vette körül. 1770-ben újabb átalakításokra került sor, majd 1863-ban az épület egy részét ismét átépítették. A kastélynak hajdan nagyméretű, évszázados fákkal, virágágyásokkal és sétányokkal ellátott gondozott parkja volt, ahol a kulturális élet számos kiemelkedő képviselője is megfordult. A kastélypark ma is szép látvány. A XV. században épült gótikus temploma, melyet 1729 -ben barokk stílusban megújítottak. Az oldalhomlokzaton megmaradtak az alacsony támpillérek, köztük későbbi félköríves ablakok láthatók. Az 1700 körül készült főoltár barokk, a szentélyben lévő örökmécses copfalkotás.

 
Képek: